Elie El-Khouri

Halal-lihavero 25%

Halal-lihavero 25%

Halal (puhdas, sallittu), minkä Jumala on sallinut. Haram ( halalin vastakohta), minkä Jumala on kieltänyt

 

Halal-ruoka on ruokaa, jota islamin uskoisten sääntöjen mukaan muslimit saavat syödä. Halal-liha on teurastettu islamin mukaan leikkaamalla eläimen kurkku nopeasti terävällä veitsellä eläimen pää kohdistettuna mekkaan , lausumalla samanaikaisesti "Allahu akbar" ja valuttamalla eläimen veri ulos.

 

Eläinsuojelulaissa on kielletty eläimen teurastaminen ilman tainnutusta. Mutta poikkeukset sallitaan uskonnollisista syistä. Šaria-laki ei varsinaisesti kiellä eläimen tainnuttamista ennen teurastusta.

Eläinsuojelu tarkoittaa eläinten suojelua kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä eläinten hyvinvoinnin ja hyvän kohtelun edistämistä.

 

Teurastetun halal-lihan myynti on noussut. Halal-lihaa käytetään ja myydään jo niin yleisesti supermarketeissa, pitsaketjussa, ravintoloissa ja monissa kouluissa. Monet kansalaiset syövät sitä tietämättään. 

Suomessa kotona teurastaminen tai teurastaminen uskonnollisena riittinä on kiellettyä, joten muslimit eivät viettä  juhlaa (Eid al-Fitr ja Eid al-Adha) traditionaaliseen tapaan.

Jokaisella on lakisääteinen velvollisuus huolehtia eläinsuojelun toteutumisesta. Ehdotan halal-lihalle ja halal-ruoalle veroa 25%, jota peritään halal tuotteista. Veron maksaa tuotteen valmistaja, maahantuoja tai myyjä, joka lisää veron osuuden tuotteen hintoihin.

 

Lähde: SVT: Luonnonvarakeskus, Lihantuotanto. Lihantuotanto 8milj kg 2014

Jos vain 4milj kg on halal lihaa ja jos kilo hinta keskiarvo on 10€ eli 40milj€ per vuosi. 

25% halal-lihavero = 10milj€ tuloveroa per vuosi.  

 

Kalliimmalla hinnalla ihmiset ostavat vähemmän.

 

Verolakimuutoksen valmistelu työn pitäisi valmistua nopeasti. On erikoista ja omituista, että kaupoissamme myydään lihaa, jonka tuotantotapa on Suomen eläinsuojelulain vastaista.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Omituista on myös poikalasten ympärileikkausten salliminen uskonnollisista syistä. Tämä ihmisten runteleminen pitäisi kieltää mitä pikimmin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Halal-liha on myytti ajoilta, jolloin nykyistä kylmäsäilytysjärjestelmää ei ollut. Kun eläin teurastetaan leikkaamalla siltä kurkku auki ja valuttamalla veri pois eläimestä sen vielä eläessä niin, että se kuolee verenvuotoon, takaa sen, ettei lihaan jää verta, joka pilaa lihan lyhyessäkin ajassa ja varsinkin lämpimissä olosuhteissa.

Nykyaikaisessa teurastamossa lihan puhtaus taataan tainnuttamalla eläin ennen kuin siitä valutetaan veri. Samalla varmistuu, ettei eläin kärsi, mikä uskonnollisessa teurastamisessa on jopa edellytys ns. oikean rituaalin toteutukselle.

Kaikista tällaisista uskontoon perustuvista myyteistä pitäisi luopua. Niillä ei pitkään aikaan ole ollut mitään tekemistä liharuuan puhtauden kanssa paitsi tietysti olosuhteissa, joissa ei kunnon teurastamoja eikä kylmäsäilytyksen mahdollisuutta ole.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"..mikä uskonnollisessa teurastamisessa on jopa edellytys ns. oikean rituaalin toteutukselle"

Mistäköhän sinä olet uskonnollisista rituaaleista lukenut, että olet noin väärässä käsityksessä?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kaulavaltimon leikkaamisesta seuraa välitön verenpaineen romahtaminen aivoissa, tajuttomuus seuraa noin sekunnissa.

Marko Parkkola

Verottaminen olisi halal-teurastuksen hyväksymistä. Halal-teurastusta ei pidä missään nimessä hyväksyä Suomessa, vaan halal-liha tulee yksiselitteisesti kieltää eläinsuojelullisista syistä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Marko Parkkola

Miten sitä eläintä suojellaan, kun se on tarkoitus tappaa. Keinolla ei kai ole väliä tässä tapauksessa. Kun suojelusta puhutaan, eläin pitäisi jättää henkiin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos blogisti olisi rehellisesti eläinsuojelun asialla, suurempiakin ongelmia on kuten esimerkiksi metsästys. Metsästyksessäkin on tarkoitus tappaa, mutta vahingoittuneita eläimiä kuitenkin tulee toisin kuin kaiketi kritiikin kohteena olevissa teurastusmuodoissa (sekä juutalainen että islamilainen).
http://m.maaseuduntulevaisuus.fi/Politiikka+ja+tal...
https://kasitoita.wordpress.com/2013/11/09/haavakko/
http://yle.fi/uutiset/lainanoutaja_vahentaa_haavak...

Onkos blogistilla kanttia puuttua suurempiin eläinsuojelukysymyksiin uskonnollisten ryhmien vuosituhantisten käytäntöjen kanssa näpertelyn sijasta?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mitenkäs Koraani muuten suhtautuu äyriäisiin? Raamattu kieltää nekin, vaikka nykyisen kylmäketjun aikana ne ovat ihan turvallisia.

Toimituksen poiminnat